2011年12月8日

11.12.8 - 無恥是怎樣煉成的

註:以下文章經高登粗口filter過濾。

人民力量區議會選舉既「票債票償」行動冇成功到,唔單止冇令到民主黨民協重創,仲搞到社民連冚家Hi Hi,真係多得佢哋唔向左走向右走少。
咁又難怪既,如果人民力量唔做到最無恥,鬧爆民主黨,狙擊民協,口投民建聯HiSeven社民連,沒有最無恥,只有更無恥,點好樣攞到一班無恥選民既鐵票吖,反正香港除咗高登之外,冇乜邊向左走向右走度冇人唔向左走向右走無恥。下年垃圾會選舉唔攞返舊年五區公投嗰陣既選票數目,點向左走向右走對得住我哋五十幾萬喺五區公投投票既選民!
是咁的,黃碌向左走向右走同大舊業都可以話係臭味相投,大家都係咁無恥,咁我講吓佢地既無恥係點好樣煉成既。
黃碌向左走向右走原本好好地喺珠海教書,雖則教既係新聞,但一啲都唔入流,除咗台灣承認之外,香港冇乜邊向左走向右走個機構肯承認,就算有都唔向左走向右走多。佢係機緣巧合之下,入咗亞視做時事評論員,好似係乜向左走向右走嘢龍門陣,唔怪得人民力量今屆喺龍門選區攞向左走向右走到成千票,原來佢地對龍門陣有情意結。嗰陣時碌向左走向右走學識串嘴,可能就因為咁,出現咗「亞太區有一天成為亞太區你個街,亞視嚟既喂!」呢句家傳互曉既金句。佢喺2003年信咗耶穌基督,以係耶穌會打救佢,點知佢死性不改,信咗耶穌都係咁串嘴,耶教啲衰嘢統統學足,同古惑仔既牧師一樣,終於俾商台打咗,欠下一屁股債溜走。
大舊業原本係民主黨員,膠議員、區域市政局同垃圾會都有做,但係佢民主既嘢就學唔足,啲權術嘢就統統學齊,喺民主黨嗰陣已經搞小圈子,同大舊石嗰班友仔一齊同主流派喺最低工資問題上搞對抗,結果大舊業喺主流派人多勢眾之下,當然被河蟹咗。佢喺七一之前仲好似好好地,但係佢愈來愈激,走上咗最無恥之路。
好多人好似我咁,當初以為佢哋兩個真係好激,唔似得大部份議員講就兇狠、做就碌向左走向右走,後來仲拉埋長毛落疊,組成咗社民連,做一個真正既民主派,有時仲同其他泛民有講有笑。好可惜,我哋真係有眼無珠,佢哋唔單止要做一個真正既民主派,仲要做唯一既民主派,我諗長毛同阿陶一定感受好深。
佢哋兩個喺五區公投唔單止唔感激社民連同公民黨既協助,否則連五十萬人投票都唔知有冇,仲因為公社兩黨唔肯狙擊民主黨同民協,走去拆自己祠堂,拉走咗好多民主精英,搞到社民連元氣大傷,達到佢哋HiSeven社民連既目的。佢地搞完社民連不特止,仲要搞散成個泛民,最受傷害既當然係公民黨,兼且令到民建聯坐收漁人之利,穩佔差唔多三分之一個區議會議席。班大狀終於睇穿咗佢哋既真面目,同社民連、民主黨一樣,除咗抵向左走向右走死之外,真係唔向左走向右走諗到用乜勁嘢嚟形容。
不過,人網面書有好多人民力量既支持者,可以開好向左走向右走多個account,所謂撒豆成兵,閒閒哋種返幾十萬個人頭都唔定。我真係好向左走向右走有興趣睇吓人民力量點好樣喺下年垃圾會選舉攞返五區公投嗰陣既選票,佢哋兩個攞得返既話,叫契爺又點話。